KUNDINFORMATION FÖR BOTULINUMTOXIN


Botulinumtoxin, botox, är muskelavslappnande och används för b.la. rynkbehandling, men även mot migrän och spänningar i käken, sk Bruxism.


När vi blir äldre är det vanligt att rynkor i ansiktet blir mer framträdande. Då huden i takt med åldern förlorar kollagen, elastin och hyaluronsyra blir rynkorna mer synliga. De syns mer då vi skrattar, kisar och rynkar pannan. Rynkor är en del av åldrandet och kan ofta vara vackert. Dock är inte alla rynkor önskade, då kan en rynkbehandling med botox ge ett naturligt resultat

Vissa rynkor i pannan eller runt ögonen kan göra att man ser arg, sur eller trött ut, fast man inte är det. I dessa fall, då rynkor bidrar till att ens utseende inte speglar hur man mår eller känner sig, kan en behandling med Botox vara en effektiv rynkbehandling. En del rynkor blir till slut permanenta. En dynamisk rynka uppkommer när du rör på ansiktet, en permanent finns även i viloläge. Vanliga område att behandla är arga rynkan, horisontella veck i pannan, sura mungipor, gummy smile, ögonbrynslyft samt kråksparkar.


Tandpressing ( bruxism) är också ett område som är vanligt att behandla. Massetern kan bli stark och stor och även orsaka huvudvärk. Genom att behandla tuggmuskeln(massetern) med botox injektioner minskar man tuggmuskelns kraft och på så vis slipper du symptomen som dessa spänningar kan ge.


Innan din behandling


Konsultation minst 48h före behandling krävs enligt lag och du får då fylla i en hälsodeklaration. Där går vi igenom dina önskemål och lämnar också ett pris på din behandling. Vi tar foto så du kan se skillnaden före och efter. Du bör avstå från läkemedel som ökar din blödningsbenägenhet 10-14 dagar innan din behandling, läkemedel som t ex Ipren, Bamyl och Voltaren . Det är inget krav men är att föredra. Det går bra att använda smärtstillande som Alvedon och Panodil.


Så här går behandlingen till


Allt smink avlägsnas och huden desinficeras med Klorhexidin. Därefter ritar vi ut de punkter vi tänkt injicera på. Botox injiceras försiktigt med tunn, vass nål enl planen från konsultationen. Medlet blockerar tillfälligt den nervsignal som gör att en muskel dras samman. För att helt släta ut en rynka kan även fillers behöva användas.


Efter behandlingen


Återhämtningstiden är kort och du kan återgå till ditt arbete direkt efter. Du kan få en liten rodnad och ev blåmärke efter injektion men dessa avtar vanligtvis inom någon timme upp till några dagar. Du ska undvika att ta på det behandlade området 4h efter behandling. Undvik också smink, bastubad eller hård träning det närmaste dygnet efter behandling.

Botoxens effekt kommer successivt inom 14 dagar och ibland kan det behövas en touch up efter 2-3v. Vid behandlad panna kan du känna viss tyngdkänsla de första veckorna, detta är övergående. En behandling håller i regel 3-4 månader, viss individuell skillnad förekommer.


Botox ska ej göras om du är gravid/ammande eller har en hudinfektion nära det område som ska behandlas.


  • Skulle det uppstå en komplikation kan du känna dig trygg, vi finns alltid tillgängliga för dig!
  • Estetikateljén har patientförsäkring och är registrerade hos IVO – Inspektionen för Vård och Omsorg